Steenwol als waterreservoir

Als men over natuursteen spreekt, denkt men direct aan vloertegels, gevelbekleding en keukenbladen. Natuurlijk heeft natuursteen ook nog andere toepassingen. Het is tenslotte een zeer veelzijdig product: functioneel, esthetisch én duurzaam. Het leent zich bovendien goed tot verschillende contexten, zelfs minder voor de hand liggende. Steenwol als waterreservoir inzetten, is maar één zo’n voorbeeld.

Basalt als basis

Steenwol wordt ook wel eens rotswol of minerale wol genoemd. Door het verschijnsel van genericide of merkverwatering wordt de naam van dit welbekende merk weliswaar gewoon gebruikt in de omgangstaal. Toch is steenwol geen correcte algemene benaming, want het is niet van zomaar eender welke steen afkomstig. Het wordt gemaakt van in de oven verhitte basalt. Die gesmolten massa loopt dan in een spinner waaraan men een bindmiddel en olie toevoegt. Zo worden steenwoldraden gesponnen, net zoals bij een suikerspin. Het resultaat doet er alleszins aan denken, maar is uiteraard allesbehalve eetbaar.

Per toeval ontdekt

Steenwol werd toevallig ontdekt na een vulkaanuitbarsting in Hawaï. De bijgelovige Hawaïanen gingen ervan uit dat dit de haren waren van de godin Madame Pele, die ze had uitgetrokken uit woede.

Ongekende absorptiekracht

Steenwol kent een ongekende absorptiekracht. Daarom wordt het al jaren ingezet in de glastuinbouw. Daar worden tomaten en andere gewassen gekweekt op steenwol. Dat bespaart ruimte en zorgt ervoor dat er geen druppel water verloren gaat.

Het gaat hier wel niet over dezelfde steenwol die in de bouw wordt gebruikt. Deze laat slechts 1% vocht toe. De minerale wol in de glastuinbouw bevat geen olie en is gekend onder de naam Grodan. Dit materiaal zou best ook wel eens door goochelaars kunnen worden gebruikt. Als je zo’n blok in een goochelhoed zou stoppen en je goot er een emmer water over, zou er geen druppel uitlopen. Het is dan ook een wondermiddel in de tuinbouw: nadat het een hoop water heeft opgeslorpt, geeft Grodan dit gemakkelijk geleidelijk weer af aan de wortels van een plant.

S.O.S. boompjes

In India wordt steenwol op diezelfde manier ingezet om te vermijden dat pas geplante mangoboompjes sterven binnen het jaar. Dit is een ernstig probleem. Ook in Ethiopië werkt dit goed, maar dan voor olijfbomen.

Steenwol als waterreservoir

Zo zie je maar dat steenwol als waterreservoir kan dienen in boomgaarden, land- en tuinbouw in de hoedanigheid van Grodan. Het kan zelfs problemen met droogte oplossen. Al moet je in de bouw misschien niet meteen gaan experimenteren door je thermos koffie uit te gieten over minerale wol.

Benieuwd naar de andere praktische en esthetische toepassingen van steenwol? Bij Stoneline vind je vast een expert die je wil begeleiden. Neem gerust contact op.

(Bron: EOS)

GERELATEERDE ARTIKELEN

Marshalls NV wordt Stoneline

Als Belgische vestiging van een Engels beursgenoteerd bedrijf kon Marshalls NV de voorbije decennia al een stevige reputatie opbouwen als…
LEES MEER

Papier gemaakt van steen

Intussen denk je bij het horen van het woord ‘natuursteen’ al niet meer onmiddellijk aan gevelbekleding, vloertegels en keukenbladen,…
LEES MEER
YouTube
Pinterest
LinkedIn