Papier gemaakt van steen

Intussen denk je bij het horen van het woord ‘natuursteen’ al niet meer onmiddellijk aan gevelbekleding, vloertegels en keukenbladen, maar weet je dat het materiaal ook veel andere toepassingen kent. Sommige daarvan zijn zelfs niet zo voor de hand liggend. Wist je bijvoorbeeld dat ‘papier gemaakt van steen’ bestond? Nee? Nochtans is dit al lang geen nieuwigheid meer.

Papier van steen

Papier wordt al een aantal jaren gemaakt van steen. Voorlopig geldt dit nog voor slechts 1/400ste van de papiermarkt, maar men vermoedt dat dit zal groeien in de toekomst. Hoe is dat mogelijk?

Het hoofdingrediënt uit de gebruikte steen is Calcium Carbonaat, afkomstig uit marmergroeves. Bij de exploitatie van zo’n groeve of de verwerking van de blokken blijft dit achter als afvalproduct. Het is dus zelfs niet nodig om het te ontginnen. De buitenste laag van deze stenen wordt weggekapt zodat enkel het witte CaCO2 overblijft. Het Calcium Carbonaat wordt gemalen tot er een poeder ontstaat dat erg lijkt op bloemsuiker. Dit wordt vervolgens vermengd met HDPE (Hoge Dichtheid Polyethyleen) in gesmolten vorm. Dit is dan weer een afvalproduct van plastic verpakkingen, snijplanken, enzovoort. De verhouding is 60-80 + 40-20.

Uit deze vermenging ontstaan ronde pellets. Deze worden opnieuw gesmolten en door middel van extrusie tot de gewenste dikte gebracht. Dit papier is voorlopig nog niet geschikt om te bedrukken maar wordt wel al ingezet als toilet- en verpakkingspapier. Na het aanbrengen van de juiste coating wordt deze papiersoort wel printbaar.

Duurzame productie

Het afval dat ontstaat tijdens de productie van dit papier wordt hergebruikt en komt weer in de productieketen terecht. Het zijn dergelijke creatieve duurzame processen die ons naar een betere toekomst zullen leiden. Wil jij meer weten over hoe Stoneline zich concreet en actief inzet voor een duurzame samenleving? Lees dan zeker de sectie ‘over ons’.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Marshalls NV wordt Stoneline

Als Belgische vestiging van een Engels beursgenoteerd bedrijf kon Marshalls NV de voorbije decennia al een stevige reputatie opbouwen als…
LEES MEER

Steenwol als waterreservoir

Als men over natuursteen spreekt, denkt men direct aan vloertegels, gevelbekleding en keukenbladen. Natuurlijk heeft natuursteen ook nog andere toepassingen.
LEES MEER
YouTube
Pinterest
LinkedIn