Natuursteen als anti-graffiti remedie

Recent vroeg een klant om een materiaal dat bestand is tegen graffiti. Het standaardantwoord zou zijn om een anti-graffiti coating aan te brengen. In principe werkt zo’n coating als een barrière. Wanneer er graffiti wordt aangebracht op een met coating behandeld oppervlak, zit deze eigenlijk slechts op de coating en niet op het materiaal dat door die laag wordt beschermd. Maar dit is lang niet de enige anti-graffiti remedie en misschien ook niet de meest efficiënte. Wil je graffiti verwijderen van dat oppervlak, dan kan je dat namelijk enkel door die coating weer te verwijderen en daarna opnieuw aan te brengen.

Niet-hechtende materialen

Efficiënter is het om de graffiti niet te laten hechten aan het materiaal. Dan denk je misschien spontaan aan een glad oppervlak. Producten met poriën zijn vanzelfsprekend een uitstekende gastheer voor verfproducten zoals graffiti. Gepolijste natuursteen is bijvoorbeeld zo’n materiaal dat niet hecht. Een klant die informeerde naar een anti-graffiti oplossing had nood aan een gevelplint aan de straatzijde van een gebouw. Een gevelplint aan deze zijde kan wel eens kreunen onder het gewicht van fietsen of zwaardere brommers die een tijdelijke rustplaats zoeken. Daarom is graniet eigenlijk de beste keuze voor deze toepassing.

Het eerste experiment

Vanuit de overtuiging dat wetenschap pas geloofwaardig kan zijn als het zichzelf constant in vraag blijft stellen, besloot ik een experiment uit te voeren. Ik liet stalen overkomen van het graniet Callisto met een gepolijst oppervlak. Op een van die twee stalen bracht ik nog een extra MP90-Eco impregneerlaag van FILA aan. Het andere liet ik onbehandeld.

Reinigingsmiddel

Op beide stalen bracht ik een rode lakverf aan die ik lang genoeg liet drogen. Daarna verwijderde ik de lak, gewapend met een prop keukenpapier, een spatel, decaptant (methylethylketon), NaOH (natriumhydroxide) en aceton. Tijdens dit experiment zocht ik naar efficiënte middelen om graffiti te verwijderen op een praktische manier. Enkel aceton slaagde hierin, als het minst corrosieve product van de drie.

De spatel

Ook de spatel was duidelijk anti-graffiti. De verf hiermee verwijderen op het staal met MP-90 ging als vanzelf, al ging dit iets minder vlot op het niet-behandelde staal. Omdat graniet een hard materiaal is, zal krabben met een spatel geen krassen geven. Maar het blijft een arbeidsintensieve oplossing. Decaptant werkte zeer goed op het staal met MP-90. Voor NaOH kostte het onbehandelde staal dan weer meer moeite. Beide methodes waren ook niet meteen arbeidsvriendelijk en het ging tenslotte om potentieel gevaarlijke producten.

Aceton op graniet

Aceton won dus met glans de proef. Verf verwijderen met aceton ging vlot op beide stalen zonder verfsporen achter te laten. Het vluchtige karakter van aceton zou bovendien geen problemen mogen geven, aangezien met graffiti bekladde gevels zich in open lucht bevinden. Alleen is het wel oppassen geblazen met rokers in de buurt.

Het tweede experiment

Gepolijste oppervlakten bieden de beste preventieve bescherming tegen graffiti. Helaas is het merendeel van de materialen waarop geklad wordt niet gepolijst. Het praktisch nut en de voordelen op vlak van onderhoud moeten vaak het onderspit delven ten gunste van het esthetische aspect. Blinkende oppervlakken worden immers vaak kitscherig genoemd. Vanuit deze conclusie drong zich een tweede experiment op, deze keer met een gevlamd en geborsteld graniet: Dark Cloud. Deze oppervlakteafwerking maakt het oppervlak veel ruwer.

Hogedrukreiniger

Twee stroken van de tegel werden afgeplakt en de rest werd ingesmeerd met MP-90. Hierna moest de tegel twee weken drogen om de hechting en verharding te verzekeren. Met behulp van een hogedrukreiniger van 150 bar probeerde ik de verf te verwijderen vanop 30 cm afstand. Dit had geen resultaat. Wanneer men te dicht tegen de steen komt met een hogedrukreiniger, kan dit het oppervlak beschadigen. Dit gebeurt wel gemakkelijker bij horizontale oppervlakken dan bij verticale. Daarom raden we deze reinigingsmethode af bij terrastegels.

Uiteindelijk lukte het wel om de lak te verwijderen van dichterbij, maar enkel op de zone met de MP-90. Het bleek veel moeilijker op het onbewerkte gedeelte. Daarvoor was uiteindelijk ook nog aceton nodig. Met enige aandacht en voorzichtigheid is het dus wel mogelijk om verflak te verwijderen van graniet met een hogedrukreiniger, zolang het gaat om gevlamd-geborsteld graniet met een extra laag MP-90.

Conclusie

Dergelijke vragen van klanten vinden wij bij Stoneline gewéldig. Ze dagen ons uit om creatief uit de hoek te komen en met nieuwe oplossingen te komen aandraven. Uit zulke experimenten leren we veel en we deinzen er dan ook niet voor terug. Elke klant die ons in de toekomst een gelijkaardige vraag stelt, kunnen wij voorzien van een getest, duidelijk en genuanceerd antwoord. Daar doen we het tenslotte voor!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Marshalls NV wordt Stoneline

Als Belgische vestiging van een Engels beursgenoteerd bedrijf kon Marshalls NV de voorbije decennia al een stevige reputatie opbouwen als…
LEES MEER

Steenwol als waterreservoir

Als men over natuursteen spreekt, denkt men direct aan vloertegels, gevelbekleding en keukenbladen. Natuurlijk heeft natuursteen ook nog andere toepassingen.
LEES MEER

Papier gemaakt van steen

Intussen denk je bij het horen van het woord ‘natuursteen’ al niet meer onmiddellijk aan gevelbekleding, vloertegels en keukenbladen,…
LEES MEER
YouTube
Pinterest
LinkedIn