Mica voor kabels of piramides?

Natuursteen komt uiteraard niet alleen voor in de vorm van vloertegels, gevelbekleding en keukenbladen. Voor mica kennen we zelfs eerder de toepassingen in consumentenproducten en de industrie dan de applicaties in de bouwsector. Mica kan je ook vandaag nog in enorm veel toepassingen terugvinden, zoals in het transparante voorblad van je gedrukte en gebonden gebruiksaanwijzing of algemene voorwaarden of mica voor kabels, maar ook vroeger al was het heel populair en kende het diverse toepassingen. Sommige zijn zelfs onverwacht of minder voor de hand liggend.

Wat is mica?

Mica is een mineraal dat voorkomt in metamorfe natuursteen. Er bestaan wel 14 verschillende soorten. De doorzichtige types worden in laagjes gebruikt tot de gewenste dikte. Niet alle soorten mica zijn doorschijnend maar glinsteren doen ze allemaal. Vandaar de gemoedelijke naam ‘glimmer’.

Kachelvenster

Omdat mica transparant is (of op zijn minst enigszins doorzichtig) én tegelijkertijd bestand tegen een constante temperatuur van 550°C met een smeltpunt van ca. 1250°C, werd het vroeger vooral gebruikt als venster in kolen- en petroleumkachels. Zo kon men in de gaten houden of de kachel nog brandde. Vandaag de dag wordt het materiaal op een gelijkaardige manier nog ingezet bij stoom- of hogedrukketels, vooral in de delicate chemische sector.

Dankzij zijn resistentie tegen hoge temperaturen en zijn elektrische weerstand, kent mica nog veel meer industriële toepassingen. Zo is het te vinden in condensatoren en transistoren en als isolatie van kabels.

Micapoeder

In poedervorm wordt mica nog heel vaak verwerkt in industriële producten, bv. in verf voor wegmarkeringen, roestwerende verf en metallic lakken voor o.a. voertuigen. Ook als decoratief element gebruikt men micapoeder vaak. Het wordt bovendien ingezet als vulstof in bijvoorbeeld kunststoffen, gips en cement. In consumentenproducten komt mica eveneens vaak voor in poedervorm. Zo geeft wit micapoeder een prettige glittering aan tandpasta en polijst het tegelijkertijd het tandglazuur.

Kunst en kleur

Bij de diverse soorten natuursteen liggen verschillende kleuren aan de basis van hun typische tint. De meest voorkomende kleuren zijn muscoviet (wit) en biotiet (bruin tot zwart). Je herkent deze kleuren gemakkelijk in de Zuid-Afrikaanse graniet: Jasberg. Maar mica brengt je niet alleen in de Afrikaanse sfeer. Het is fascinerend hoe dit mineraal werd gebruikt in de bouw van de Piramide van de Zon in het Mexicaanse Teotihuacán.

Sfeervol bouwen

Ben je benieuwd hoe mica als sfeervol element ook nog regelmatig in de bouw wordt ingezet? Spreek dan zeker eens een van onze experten aan of contacteer ons om een aantal mogelijkheden en voorbeelden op een rijtje te zien.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Marshalls NV wordt Stoneline

Als Belgische vestiging van een Engels beursgenoteerd bedrijf kon Marshalls NV de voorbije decennia al een stevige reputatie opbouwen als…
LEES MEER

Steenwol als waterreservoir

Als men over natuursteen spreekt, denkt men direct aan vloertegels, gevelbekleding en keukenbladen. Natuurlijk heeft natuursteen ook nog andere toepassingen.
LEES MEER
YouTube
Pinterest
LinkedIn