Dark Cloud Graniet (Prospero) – Wembley Park

Het Wembley Park project is een peperduur herontwikkelingsplan van Londens architectenbureau Quintain. Dit project heeft een bruisende nieuwe buurt in London tot stand gebracht, inclusief een residentiële, commerciële en sociale ruimte rond één van de meest iconische stadions in de wereld: National Stadium. Sinds de heropening in 2007 hebben hier talloze internationale events plaatsgevonden.

De 34 hectares rondom het Wembley Park werden meesterlijk opgewaardeerd door Quintain. Er kwamen al bijna 5000 nieuwe woonsten (met het oog op uiteindelijk meer dan 8000), winkelruimte, een filiaal van London Designer en een nieuwe groene ruimte.

De publieke ruimte is van de hoogste kwaliteit en brengt de verschillende delen van Wembley Park samen. Dit was de sleutel tot het maken van een unieke gemeenschapssfeer die zowel bewoners als bezoekers die het park doorkruisen met plezier kunnen beleven.

Marshalls als partner

Quintain had nood aan betrouwbare leveranciers met de capaciteit en ervaring om een zeer groot project te volbrengen. Bovendien moesten de leveranciers innovatief te werk kunnen gaan, consistente voorraad en kosten kunnen garanderen op de lange termijn en een reputatie voor duurzaamheid hebben.

Marshalls voldeed aan al deze eisen en werd daarom met trots aangeduid als een Key Supplier door Quintain in 2017. Vanaf dit punt hebben we actief samengewerkt met Quintain, hun ontwerpers, aannemers en onderaannemers om elk aspect van het project in kaart te brengen en te begrijpen.

Unieke oplossingen

Onze specialisten ontwierpen hiervoor unieke oplossingen en creëerden een innovatieve prijsstrategie die uiterst succesvol bleek in het bewaren van kostzekerheid doorheen het project. Verder keken we erop toe dat het graniet uit Europa en het verre Oosten op een ethische manier werd verworven. We hielpen ook bij het kosteneffectief ontwerp van de nodige landschapsbeschermingsproducten, waaronder Marshalls’ Rhinoblok Seating en RhinoGuard® Shallow Mount Bollards. Tenslotte gaven we advies bij het ontwerp van watersystemen voor het draineren van Olympic Way, de hoofdweg in deze buurt.

Wie Wembley Park bezoekt, ziet meteen de kwaliteit van het design en de producten in dit project. Marshalls leverde heel wat van deze producten aan, waaronder hoogwaardig beton, natuursteen voor voetpaden, stenen fonteinen, stoepranden en straatmeubilair.

The Olympic way: vroeger

Olympic Way is de hoofdweg doorheen het Wembley Park buurtproject. Deze begint aan Wembley Park Station en werd speciaal aangelegd voor de Olympische Spelen in 1948. Nadien is deze weg verschillende keren aangepast doorheen de jaren. De voetgangersroute leidt naar het iconische National Stadium en vertakt naar residentiële gebouwen, winkels, kantoren en sociale ruimtes.
Bij het vorige ontwerp van Wembley Park kwamen er ongeveer 30 keer per jaar 90 000 bezoekers naar deze uithoek van Londen, terwijl de vaste bewoners doorheen de rest van het jaar in een verouderde infrastructuur bleven zitten.

The Olympic way: nu

De nieuwe Olympic Way moest functioneel en veilig zijn voor dagelijks gebruik door plaatselijke bewoners en tegelijk ook het bruisende Wembley-gevoel oproepen voor bezoekers bij de aanloop naar National Stadium. Quintain wou een gevoel van plaats en gemeenschap ontwikkelen voor de mensen die Wembley, en dus Olympic Way, dagelijks beleven. Dat levendige gevoel van Olympic Way leidt helemaal tot aan het stadion en de nieuwe treden die daar werden geïnstalleerd. Zo werd er meer publieke ruimte gecreëerd voor de plaatselijke bewoners.

Architectenbureau Dixon Jones werkte samen met Marshalls’ experts bij de productselectie tijdens de ontwerpfase. Hun bedoeling was om de grenzen van design te verleggen door de flexibele installatie van de granieten bestrating, een zeldzame praktijk in het Verenigd Koninkrijk. Wij steunden Dixon Jones in dit concept en boden het product aan volgens hun specificaties.

Olympische treden

Het eindpunt van Olympic Way zijn de nieuwe treden, langs waar bezoekers het stadion nu betreden. Deze vervangen de lelijke oude betonnen helling uit 1974. Dixon Jones ontwierp naast de treden ook liften als veilige route naar en van National Stadium. Wat de steen betreft viel de keuze hier op Marshalls Callisto zilvergrijs en Prospero middelgrijs. De granieten onderdelen van de trap werden eerst compleet vervaardigd en vervolgens naar Londen verzonden, waar ze met kranen in elkaar werden gestoken als een puzzel, binnen slechts enkele uren tijd.

Door deze werkmethode konden fouten en schade zo veel mogelijk vermeden worden. Het eindresultaat is een verbluffende en iconische toegang tot het National Stadium, die nog door ontelbare opgewonden kijkers en bezoekers zal worden gebruikt.

Residentiële ruimte

Quintain wou de ideale woonplaats creëren met Wembley Park. Naast het iconische National Stadium is er nu een nieuwe wijk van momenteel bijna 5000 woningen en allerlei kantoren, winkels en parken. Het sociale welzijn was vanaf het begin prioritair en dat kun je overal zien: van de groene ruimtes tot de voetgangersvriendelijke publieke omgevingen.

Meerdere architecten hebben hun rol gespeeld in de verschillende uithoeken van Wembley Park, ieder met een eigen visie. Maar hoewel elk ontwerp op zichzelf staat, maken ze allemaal gebruik van de bestrating van Marshalls en werden ze allemaal bijgestuurd door LDA Design, waardoor alle delen bij elkaar passen en aanvoelen als een indrukwekkend geheel.

ANDERE INSPIRATIES

Interesse in dit materiaal?
Contacteer een expert voor meer informatie

YouTube
Pinterest
LinkedIn