Begin met een schone leisteen

We weten intussen dat natuursteen niet per se alleen in de vorm van vloertegels, gevelbekleding en keukenbladen voorkomt. Het heeft veel andere toepassingen. Dat geldt zeker voor leisteen. Net als andere natuursteensoorten is het een veelzijdig en functioneel product. Bovendien is het duurzaam en blijft het mooi, ook na jaren.

Waterdichte dakbedekking

De toepassingen van leisteen hangen af van de exploitatie. Dat komt door de gelaagdheid van de steen. Die natuurlijke ruwe afwerking maakt dat leisteen vaak wordt gebruikt in toepassingen waarin het natuurlijke karakter van de steen primeert. De gelaagdheid en intrinsieke sterkte van leisteen maken dat dit materiaal in producten voorkomt waarvoor andere materialen ongeschikt zijn. Door de enorme verwerkbaarheid en waterdichtheid, staat leisteen momenteel vooral bekend als een populair bouwmateriaal voor dakbedekking.

Schrijven op een schone leisteen

In scholen werd tot de jaren 1960 nog massaal leisteen gebruikt als schoolbord en schreven leerlingen op leien met een griffel. Hier komt nog steeds de uitspraak ‘met een schone lei beginnen’ vandaan.

De perfecte vloerverwarming

De uitstekende warmtegeleiding van leisteen maakt het een populair materiaal om te verwerken in vloertegels in combinatie met vloerverwarming. De gelaagdheid van lei laat echter niet toe om het materiaal in tegelvorm te gebruiken op tegeldragers.

Hobby’s en ontspanning vroeger en nu…

In oudere toepassingen werd leisteen ingeschakeld als wetsteen, of ter bescherming tegen pijlen in wapenuitrustingen. Heel vroeger werd het zelfs als mes gebruikt. Daardoor wordt het nog vaak verwerkt in traditionele hobby-uitrustingen.

Wie zich liever niet waagt aan een klassieke hobby maar liever geniet van een ontspannend etentje heeft misschien al leistenen borden gezien in bepaalde restaurants, voor wat extra cachet. In cafés en hobbyclubs vind je misschien ook wel eens gefreesde leisteen terug als onderplaat voor biljarts.

Tijdloze leisteen

Je ziet het: leisteen is tijdloos en kan elegant worden toegepast, net zo goed in een klassieke sfeer als in een moderne, en zowel interieur als exterieur. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan zeker contact op met een van onze experten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Marshalls NV wordt Stoneline

Als Belgische vestiging van een Engels beursgenoteerd bedrijf kon Marshalls NV de voorbije decennia al een stevige reputatie opbouwen als…
LEES MEER

Steenwol als waterreservoir

Als men over natuursteen spreekt, denkt men direct aan vloertegels, gevelbekleding en keukenbladen. Natuurlijk heeft natuursteen ook nog andere toepassingen.
LEES MEER
YouTube
Pinterest
LinkedIn